ÚJRA KARÁCSONYI

PONT-os

RAJZPÁLYÁZAT!

Rajzpályázatot hirdetünk óvodás és alsó tagozatos gyerekek részére karácsonyi témakörben!

Aki szeretne részt venni rajta nincs más dolga, mint elolvasni Balog Laura logopédus karácsonyi meséjét (lsd. lentebb) és elkészíteni bármilyen technikával A4-es vagy maximum A3-as méretben a mese illusztrációját. A kész műveket e-mailben a pontkozosseg@gmail.com címre várjuk, de személyesen is le lehet adni a PONT-ban amikor ott vagyunk.

Három korcsoportban díjazzuk a műveket: óvodás, 1-2.osztály, 3-4.osztály

A zsűri kiemelt tagja: Takács Viktória szerző, illusztrátor

Díjazás: varázslatos dolgok, kreatív készletek

Leadási határidő: 2022. december 27.

Eredményhirdetés: 2023. január második hete

Díjkiosztás: 2023. január második fele


MINDEN MŰVET VÁRUNK NAGY SZERETETTEL!
EDINA, LAURA, DÓRIVarázsló első Karácsonya

-Luca! Luca! Luca! Kelj fel! Karácsony van!

Luca aznap nagyon nyűgösen ébredt, ezért válaszul elhajított egy párnát az emeletes ágy aljáról. Vince, a testvére azt is begyűjtötte. Már vidáman üldögélt szobájuk másik végében Luca takarójával és két párnájával. Mert már ezelőtt is odahajított egyet. Nemsokára repült a plüss víziló is a plüss kutya, a plüss macska, a plüss felhő, a plüss balerina, a plüss autó, a plüss csillag, a plüss padlizsán, és a többi plüss mellé. Vince tovább szólítgatta húgát.

-Vince hagyjál már... a Karácsony megvár! Én még aludni szeretnék. Csak egy kicsit... - felelte Luca, és beletemette a fejét az ágyba. Ezért a mondat második része már csak valami uff-muff volt. Tesója nem adta fel.

-Tudod ezt mondta a Varázsló is, aki a szekrényben van.

Luca villámgyorsan felült. Rámutatott a szekrényre.

-Odabent? Egy varázsló?

Vince bólintott. Többször nem is kellett kérni, Luca már kint volt az ágyból mindkét pizsamás lábával, belebújt a mamuszába, és felugrott.

-Gyere Vince! Mutasd meg! - húzta magával testvérét.

Óvatosan kinyitották a szekrényt, Vince a bal, Luca a jobb ajtaját. Először észre sem vették a félhomályban, aztán egyszercsak...

-Csukjátok be! - kiáltott a varázsló. A gyerekek jó alaposan megnézték: a varázsló egy csillagmintás hálósipkában és hosszú, csíkos hálóingben volt. Lábain nyuszis mamusz díszelgett. Pizsamás hátára bordó köpeny volt terítve.

-Nahát! - kiáltott fel Luca meglepetésében. - Tényleg itt van!

A varázsló újra felmordult.

-Ne nyitogassátok az ajtót! Beengeditek a fényt! Nem lehet így aludni! Legyetek kint, vagy gyertek be, de csukjátok beeeeee!

Luca és Vince összenéztek. Megfogták egymás kezét, és bátran beléptek a szekrénybe a kabátok és lógó ruhák közé. Óvatosan maguk után húzták az ajtót, és leültek.

-Köszönöm... - morogta a varázsló.

Aztán ültek. Csendben. Vince nagy levegőt vett, és.... nem mondott semmit. Luca nagy levegőt vett és... szintén nem mondott semmit. A varázsló meg... morcosan bámult maga elé. Ahogy a szemük hozzászokott a szekrény homályához, észrevették, hogy a varázsló szüntelenül ásítozik, és hatalmas karikák vannak a szeme alatt.

-Téged már ismerlek - bólintott a varázsló Vince felé. - De téged még nem - bökött Lucára.

-Luca vagyok - mutatkozott be a lány illedelmesen.

-Örvendek - mondta a varázsló, és álmosan pislogott. - Én vagyok a Varáááá - hatalmasat ásított - zsló - fejezte be.

-Tyűha! - rikkantotta Luca. - És mit csinálsz itt?

A Varázsló, ha lehet ilyet mondani, még morcosabban nézett.

-Nem tudok elaludni. Én csak aludni AKAROK. Hetek óta nem alszom. Próbáltam csendben mesét olvasni, nem működött. Próbáltam halk zenét hallgatni de... attól csak pisilnem kellett. Próbáltam szemkötővel betakarni a szememet, leengedni a redőnyt, behúzni a sötétítőt... nem működött. Gondoltam az a baj, hogy nincs csend. Hát eljöttem a Varázsbirodalomból, hogy ne beszéljen hozzám senki. Ide teleportáltam a szekrényetekbe, ahol csend volt, és megfelelő sötét, és szuper puha kabátok, amikkel megágyaztam. Csak aztán kinyitottátok az ajtót, és bejött a fény, és most megint nem tudok aludni!

Újra nagyot ásított. Elmorzsolt egy könnycseppet. Egészen megváltozott a hangja, mikor folytatta:

-Segítsetek rajtam gyerekek, olyan fáradt vagyok! Hüpp, hüpp, hüpp...

Háááhhh... - sírdogált, és ásított felváltva.

Vince és Luca egymásra néztek.

-Tudod ma éppen Karácsony van... de majd nagyon halkan ünnepelünk, hogy tudj itt pihengetni!

A varázsló hirtelen kihúzta magát, és kíváncsi izgatottsággal kérdezte tőlük:

-Mi az a Karácsony?

-A varázsvilágban nincs Karácsony? - kiáltott fel meglepve a testvérpár.

A varázsló megrázta a fejét.

-Tudod a Karácsony egy olyan dolog, amikor összeül a család, csinosan felöltözünk, beszélgetünk és játszunk. Finomakat főzünk és sütünk, karácsonyfát állítunk, karácsonyi dalokat hallgatunk és énekelünk, és képzeld

el, még ajándékozunk is!

A varázsló kihúzta magát, felemelte két kezét és csiribú, csiribá lecserélte pizsamáját a sötétbordó köpenyre, fején pedig a hálósipka helyett csillagmintás süveg jelent meg.

-Hadd jöjjek veletek gyerekek! Hátha ez eltereli a figyelmem az álmosságról, és pont úgy fogok tudni elaludni! A mamusz maradhat? - kérdezte. -Nagyon kényelmes. Luca és Vince bemutatták őt Anyának és Apának, akik ugyan először meglepődtek, de nagyon örültek a segítségnek, mert Karácsonykor mindig

haaaatalmas a felfordulás és sok a dolog.

-Mit segítsek? Mit segítsek? - ugrált izgatottan nyuszis mamuszában és süvegében a varázsló. Szakálla lebegett körülötte. Anya elgondolkozott.

-Tudod Varázsló, Karácsonykor szoktunk süteményt sütni...

A varázsló végig sem hallgatta, felemelte két kezét, és HUSS! - hatalmas tortát varázsolt, félbetört alatta az asztal! Zavartan néztek a varázslóra.

-Ez remek varázsló, de... tudod, picit kisebbeket, például mézeskalácsot! - magyarázták neki, majd lecsücsültek az asztalhoz, és Anya segítségével összekeverték a tésztát, megsütötték együtt a legfinomabb mézeskalácsot! Miután szépen kidíszítették, a varázsló nem bírt magával sokáig.

-Mit segítsek? Mit segítsek? - ugrabugrált tovább. - Azt mondtátok szoktatok fát állítani, igaz? - kérdezte a varázsló, de a választ meg sem várva már emelte is két kezét, és HUSS! - akkora fát varázsolt a nappaliba, hogy kiütötte a plafont!

-Jaj, Varázsló! A csillár! - kiáltottak riadtan a gyerekek, de a varázsló szerencsére ügyes mozdulattal megállította a zuhanásban.

-Nem ilyenre gondoltatok?

-Tudod Varázsló, akkora fát szoktunk csak venni, ami befér ide!

Apa befaragta a fát a tartóba, behúzták a nappaliba, és együtt feldíszítették csillagokkal, diókkal, diótörőkkel, gömbökkel, füzérekkel, gyertyákkal és csillagszórókkal! A varázsló felrepült, és feltette a fa tetejére a ragyogó, csillag

alakú csúcsdíszt. Gyönyörű lett a fa! Majd ezután, akár hiszitek, akár nem...

-Mit segítsek? Mit segítsek? - röpködött a varázsló.

-Hát... - nézett körbe Vince - Még fel kell akasztani a fényfüzéreket... De Varázsló... Késő. A varázsló már emelte a kezét, és... Vince és Luca szemük elé kapták a kezüket, mert eszeveszetten elvakította őket a fény. Apa és Anya egyszerre rohant be, mert azt hitték, kigyulladt a nappali.

-Varázslóóóóó! Nem látunk! Túúúúl sooook!

-Ó, jaj! Bocsánat!

A varázsló gyorsan eltűntette a fényeket. Csalódottan nézett rájuk.

-Gyerekek, ez a Karácsony egy nagyon furcsa dolog... Itt mit sem ér a varázslatom - sóhajtott nagyot, és süvegét az ölébe ejtve lezuttyant a nappali szőnyegére.

- Inkább tovább kellett volna próbálkoznom az alvással.

-Ne mondd ezt, Varázsló! Nagyon sok mindenben segítettél nekünk! Tudod a Karácsony nem arról szól, hogy minden hatalmas legyen, bőven elég, hogy meghitt, és mind együtt vagyunk! A varázsló felkászálódott a földről, és segített felakasztani a fényfüzéreket.

Vacsora után a nagy varázsló, hatalmas köpenyében, csúcsos süvegével az ölében, meghitt mosollyal üldögélt a nappaliban és mézeskalácsot majszolt. Egyik oldalán Vince és Luca nagymamája kötögetett, a másikon apukájuk vágta a maradék süteményt, anyukájuk a zenelejátszón állította be a következő karácsonyi dalt, nagypapa pedig mellette énekelt.

-Varázsló, hoztunk neked egy ajándékot! - szaladtak oda hozzá a gyerekek.

-Tessék! - kiáltották, és izgatottan átnyújtottak neki egy plüss csillagot.

-Hát ez micsoda?

-Egy alvóka. Úgy kell lefeküdni, hogy őt magadhoz öleled. Vigyáz rád, amíg alszol.

-És ez... biztos? - kérdezte a varázsló, és nagyot ásított. Hirtelen eszébe jutott, mennyire fáradt.

-Hát próbáld meg!

-Bármi lesz is gyerekek - mondta a varázsló, és kényelmesen hátradőlt székén - nagyon köszönöm. Cserébe varázsolok nektek valami klasszat.

- Magához ölelte a csillagot, behunyta a szemét és rákezdett: -Csiribú, csiribáááááá...

- Ne, Varázsló! - kiáltottak a gyerekek riadtan, aztán elnevették magukat.

- Inkább csak... csak mondj valami kedveset!

Varázsló rájuk mosolygott, már alig bírta nyitva tartani a szemét.

-Köszönöm nektek! Nagyon boldog karáááá - hatalmasat ásított, és... Hirtelen fény villant, majd a varázsló eltűnt. Elaludt. Nem maradt utána más, csak egy kis csillámló csillagpor.

Szerintetek mit szeretett volna mondani?

Boldog Karácsonyt mindenkinek!